Alowis is het Vlaamse afgeleide van Alois in het Frans of Aloysius in het Latijn. Hij was de eerste generatie van likeurmakers van het hedendaagse bedrijf en was een zeer iconische figuur doorheen de tijd. Het merk is een ode aan deze uitzonderlijk interessante man en zet zijn nalatenschap verder dat hij ons achterliet. Drie verschillende families droegen bij aan meer dan 140 jaar pure ambacht.  

Complexe likeuren vragen een complexe geschiedenis.

1838

1876

Alowis sticht zijn kleine handel en begint likeuren en azijnen te maken. Zijn likeurhuis produceert fijne en zachte likeuren en één van de eerste was zijn fameuze Curaçao Triple Sec en een kruidige likeur gekend als Elixir.

Daarvoor werkte hij als kuiper waar hij vaten leerde maken en herstellen.

Alowis Mertens is geboren op 22 augustus 1838 in Aalst - Vlaanderen, België. Hij is de jongste zoon van een grote familie landbouwers.

 

1901

Zijn advertentie toont het wijde gamma en de kwaliteit van zijn likeuren: "Alle soorten van fijne likeuren." 

In deze periode importeert hij ook wijnen, vooral uit de Bordeaux-streek.

1912

Een jaar na de dood van zijn vader neemt Alowis' zoon Hector het hele bedrijf over. Hij leerde al zovele jaren de kunst van het likeurmaken van Alowis. Hij was geboren in de sector van het likeurmaken. 

Hij gaat verder met het maken van de klassieke likeuren en voegt een paar varianten toe aan het gamma. 

1928

Joseph Van der Schueren wordt de vennoot van Hector. Joseph was al enkele jaren bezig met het maken van jenever. Hij zal uiteindelijk het eerste echte portfolio creëren van wat later Stokerij VdS zal worden, bestaande uit hoogwaardige likeuren en jenevers.

1935

Samen met zijn broer Paul neemt Joseph het hele bedrijf over. Nu dat de ervaring overgedragen is van Hector, was het tijd om het aanbod uit te breiden en te focussen op groei.

Ze veranderen de naam naar Van der Schueren en hierdoor krijgen de likeuren een nieuwe identiteit. De twee broers beslissen om voor het eerst te beginnen produceren onder de naam VdS. 

De stokerij in 1938

1960's

Onder het oog van Walter Van der Schueren, zoon van Joseph, vinden de likeuren nieuwe markten in België. Hij voegt nieuwe edities toe aan de lijn zoals Rum Punch en Citron, beiden populair in de jaren 1960 en 1970.

Hij slaagt er in om het bedrijf naam te geven dat vooral gekend is om de kwaliteit en vakmanschap. Tijdens deze periode krijgt de likeurlijn wel een geheel andere stijl. De likeuren bestaan in verschillende flessen en etiketten waardoor de eenheid stilaan verdwijnt. 

1990's

Het bedrijf introduceert als één van de eersten koffielikeuren.

De eerste koffielikeur Faluintjeskoffie - koffie van de Faluintjes, een regio nabij Aalst - werd gemaakt in de jaren 1980.

Tijdens de jaren 1990 maakt Walter een breed gamma aan andere koffielikeuren zoals Flemish Coffee maar dan vooral voor derde partijen.

2001

Na enkele jaren voor Walter te hebben gewerkt, maakt Luc Waterschoot zijn zet en koopt hij de stokerij. 

Hij zet de werking voort en blijft de likeuren maken die al zo lang gemaakt worden. Hij focust sterk op de ambachtelijke manier van werken en hij verbetert enkele recepten. 

Een fles Grande Liqueur Annabel van de jaren 1940.

 Een klassieker in het gamma doorheen de  tijd. 

2019

Vanaf 2019 besluit Stokerij VdS om de reeds bestaande likeuren te herlanceren onder de originele naam van de eerste stichter van het likeurhuis Alowis Mertens.  Door niets te veranderen aan de manier van likeurmaken, blijven ze de likeuren produceren zoals ze het al voor zovele jaren doen. 

Nieuwe identiteit vanaf 2019

Alowis logo.png

© 2019 by Alowis Liqueurs - Stokerij VdS Distillery BVBA 

Please enjoy responsibly.

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon